O nas

Hodowla mieści się we Wrocławiu i działa od 09.04.2011 r. Nosi nazwę Rotta Taivas, co oznacza po fińsku szczurze niebo.

Hodowla zarejestrowana jest w dwóch związkach Rodent Club PL (RCPL)  oraz Specializovaná organizace chovatelů potkanů (SOCHP).


Za główny cel obrałam sobie wyhodowanie szczurów, które będą spełniać cztery podstawowe wymogi:

Zdrowie

Będę starała się by szczury z mojej hodowli cechowały się bardzo dobrym zdrowiem, bez problemów na tle genetycznym, ze zminimalizowanym ryzykiem wystąpienia nowotworów. Chcę rozmnażać szczury, które żyją jak najdłużej w dobrym zdrowiu.

Charakter

Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że szczury jako istoty żywe mogą mieć zupełnie różne osobowości (np. spokojny, aktywny, miziak, lubiący się bawić etc.), jednak będę dokładać starań by każdy szczur wywodzący się z mojej hodowli kochał ludzi i inne szczury, zawsze poszukiwał kontaktu z ludźmi i był bezproblemowy w obsłudze.

Temperament

Chciałabym, żeby moje szczury dobrze dogadywały się w stadach. Żeby akceptowały wszystkich nowych członków i były w stanie poradzić sobie ze wszelkimi zmianami w stadzie. Dorastające samce powinny akceptować inne dorastające samce, żeby zminimalizować potrzebę kastrowania samców z powodu burzy hormonalnej.

Typ

Będę również starała się skupić na typie hodowanych przeze mnie szczurów. Chciałabym wyhodować zwierzęta dobrze umięśnione, długie i smukłe oraz duże, ale zarazem bez nadwagi.

Owe cztery, podstawowe wymogi stanowią dla mnie najważniejsze kryteria w hodowli i doborze potencjalnych rodziców miotów, dlatego w hodowli będzie można spotkać większość szczurzych odmian. Jest to głównie spowodowane możliwościami dostępu do szczurów o świetnym zdrowiu, dobrym typie i charakterze oraz doskonale odnajdujących się także w dużych stadach, czyli właśnie takich, jakie osobiście chciałabym hodować. Mimo wszystko będę przede wszystkim starała się skupić na szczurach o standardowych uszach, o sierści standard lub velveteen i w barwach na bazie:

  • mink - mink, cinnamon, pearl, cinnamon pearl,
  • chocolate - chocolate, chocolate agouti, caramel, saffron,
  • point - siamese, himalayan, albino/ivory, burmese, wheaten burmese - zarówno z jasnymi, jak i ciemnymi oczami, także z efektem golden.

Chciałabym również stworzyć linię szczurów znaczonych, głównie bazującej na znaczeniu badger, w ciemnych kolorach, czyli black, agouti, mink, cinnamon, chocolate i chocolate agouti.

Chciałabym do swoich linii wprowadzić jak najwięcej nowych, świeżych genów. Na chwilę obecną udało mi się z sukcesem importować szczury z Czech, Słowacji, Holandii, Finlandii, Ukrainy i Rosji, a także wyeksportować kilka szczurów do Czech, Holandii i Finlandii.

Mam zamiar skupić się na samcach, żeby mieć więcej czasu by znaleźć dla nich odpowiednią partnerkę, więc w hodowli będzie rodzić się tylko kilka miotów rocznie.

Jako hodowca stale pogłębiam swoją wiedzę, szczególnie w dziedzinie chorób i genetyki szczurów. W miarę możliwości staram się pojawiać się na jak największej ilości polskich i międzynarodowych wystaw oraz wydarzeń o tematyce szczurzej, a także, dla wymiany doświadczeń, utrzymywać kontakt z najlepszymi hodowcami z całego świata. Dążę do tego by swoim podopiecznym zapewnić jak najlepsze warunki bytowe – duże, przestronne klatki, autorską mieszankę ziaren, suszonych warzyw i owoców, ziół, kwiatów i dostęp do najlepszych specjalistów w dziedzinie leczenia szczurów.

Razem ze szczurami hodowlę zamieszkuje również kocica – Kizia, która dzielnie pomaga w odchowywaniu kolejnych miotów. W wolnych chwilach, kiedy nie zajmuję się szczurami i nie pochłaniam kolejnych publikacji na różnorodne tematy mikrobiologiczne albo nie przesiaduję w laboratorium na uczelni, działam aktywnie jako członek zarządu ds. hodowli w Rodent Club PL i początkujący sędzia.